Hoe moet de waarde van een occasion worden bepaald?

Elke gebruikte auto heeft al de nodige kilometers gereden en kan al meerdere eigenaren hebben gehad. Het is dus logisch dat een gebruikte auto minder waard is dan een nieuwe, ook al is hij nog maar een paar jaar oud. De verkoopprijs van een gebruikte auto (ook wel occasion genoemd) is afhankelijk van verschillende factoren.

De eigenschappen van de auto zijn natuurlijk belangrijk, maar ook de door de verkopende partij geboden services kunnen waarde toevoegen. Hieronder ziet u een overzicht van de factoren die van belang zijn voor de verkoopprijs.

 

 De koerswaarde van gebruikte auto's en de bruto waarde van een auto

Er zijn tegenwoordig meer mogelijkheden die met name via het internet worden aangeboden. Zo knt u bijvoorbeeld uw auto online laten taxeren of een inruilvoorstel online aanvragen. Deze tools werken allemaal op basis van dezelfde criteria: het merk, het model, de datum eerste toelating en de staat van de auto.

Ook andere criteria zijn van belang om de waarde van een gebruikte auto zo nauwkeurig mogelijk te kunnen bepalen. Is het een zeldzame of incourante auto? Heeft de auto meerdere aantrekkelijke opties? Heeft de auto een lage kilometerstand voor zijn leeftijd?

De meeste van deze tools geven slechts een globale waarde van de auto. Om een concreet idee van de waarde te verkrijgen is het belangrijk ook te letten op zaken die auto meerwaarde geven, zoals de inbegrepen garantie en services (met name bij het Peugeot Leeuwekeur dealernetwerk).

 

 Garanties en services die een hogere prijs rechtvaardigen

 De verkoopwaarde van een auto wordt niet alleen door de auto zelf bepaald! Ook de geboden garantie en services kunnen hierop invloed hebben. Voor occasions van minder dan 2 jaar oud met een lage kilometerstand kan nog de standaard fabrieksgarantie gelden. Wanneer u een occasion koopt bij een dealer, kunt u bovendien profiteren van verlengde garantie, hebt u minder administratieve rompslomp en kunt u uw oude auto inruilen. Dat geldt in het bijzonder bij het Peugeot Leeuwekeur dealernetwerk. De prijs van een Leeuwekeur-occasion kan hierdoor hoger, maar de voordelen bieden u ook veel meer zekerheid.

Alex
Alex
Welke factoren zijn van belang voor de verkoopprijs?